اریک برن (Eric Berne) روانشناس و پزشک برجستهی کانادایی بود که به سال 1910 در مونترآل دیده به جهان گشود و در سال 1970، در ایالت کالیفرنیا، روی در نقاب خاک کشید. او هجدهمین رئیس دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، چهاردهمین رئیس دانشگاه ایالتی فلوریدا و مدیر «مرکز ملی پژوهشهای جودی» بود. دورهی تحصیلات آکادمیک دکتر اریک برن در دانشگاه مشهور مک گیل طی شده بود. برن در سال 1939، به تابعیت ایالات متحدهی آمریکا درآمد و باقی عمر خویش را در این سرزمین سپری نمود.
عمدهی شهرت اریک برن به عنوان روانشناس، مدیون نظریهی «تحلیل رفتار متقابلِ» اوست. وی این نظریهی پرنفوذ را از آموزههای زیگموند فروید وام گرفته است.
کتاب بازیها: روانشناسی روابط انسانی اثری خواندنی به قلم اریک برن، متفکر فقید اهل کاناداست. برن در این کتاب پرفروش و دورانساز، نظریهی روانشناختی خویش موسوم به «تحلیل رفتار متقابل» را شرح داده است. زبان سادهای که در نگارش اثر پیش رو به کار رفته، مطالعهی آن را برای عموم علاقهمندان به مباحث روانشناختی ممکن ساخته است.
درباره کتاب بازیها: روانشناسی روابط انسانی
دکتر اریک برن یکی از بزرگترین روانشناسان جهان در طول سدهی بیستم بود. آرا و نظریاتی که او در طول سالها فعالیت علمی درخشان خویش مطرح نمود، تأثیری انکارناپذیر بر جریانهای روانشناسی بالینی در سراسر دنیا نهادند. چکیدهی این آرا و نظریات در کتابی با عنوان بازیها: روانشناسی روابط انسانی (Games People Play) ارائه گشته است. این اثر که چاپ نخست آن به سال 1964 بازمیگردد، در کنار کتابهایی چون «تفسیر رؤیا»، اثر زیگموند فروید، و «انسان و سمبلهایش»، نوشتهی کارل گوستاو یونگ، به عنوان یکی از متون کلاسیک در حوزهی روانشناسی عمومی شناخته میشود. در بیان تأثیرگذاری کتاب بازیها: روانشناسی روابط انسانی، ذکر همین نکته کافیست که تاکنون، تنها در ایالات متحدهی آمریکا، بیش از پنج میلیون نسخه از این اثر به فروش رفته است.
دانشجویان روانشناسی و عموم دوستدارانِ این رشتهی تحصیلی، بهرههای فراوانی از مطالب موجود در کتاب بازیها: روانشناسی روابط انسانی، اثر اریک برن، خواهند گرفت.
با اریک برن بیشتر آشنا شویم
از میان کتابهای اریک برن میتوان به عناوین پیش رو اشاره نمود: «بازیها: روانشناسی روابط انسانی»، «تحلیل رفتار متقابل»، «بعد از سلام چه میگویید؟».
در بخشی از کتاب بازیها: روانشناسی روابط انسانی میخوانیم
در کتاب بازیها: روانشناسی روابط انسانی، چنانکه گفتیم، چکیدهی مهمترین نظریات روانشناختی دکتر اریک برن به زبان ساده در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است. دکتر برنِ فقید در این اثر آموزنده، به تحلیل قواعد حاکم بر روابط انسانی همت گمارده و از این طریق، به بسط نظریهای تأملبرانگیز، موسوم به «تحلیل رفتار متقابل» پرداخته است. بر مبنای این نظریه، منطقِ کنشهای انسانی همانندیهای بسیاری با منطق بازیهای کودکانه دارد. البته پذیرش این واقعیت در بادی امر قدری دشوار است. چه، گویی با اذعان به این مطلب، از قدر، اهمیت و جدیتِ رفتارها و عواطف خویش میکاهیم. با این حال، با دقت بیشتر در رئوس نظریهی مورد بحث، کمابیش به قدرتِ اقناعِ شگفتانگیزِ آن پی میبریم.