کتاب خیام صادق گردآوری مطالب دو کتاب «رباعیات عمر خیام» و «ترانههای خیام» است. محققان همواره مطالعات صادق هدایت را منبع و مرجعی برای تحقیقات خود دربارهی خیام قرار دادهاند. در کتاب خیام صادق، صادق هدایت بهتمامی نکات پیرامون پستی و بلندیهای زندگی خیام، رباعیات و صحت و تحریفات آنها و نظرات و تأثیر حکیم خیام بر بزرگان پرداخته است.
کتاب خیام صادق برای چه کسانی مناسب است؟
صادق هدایت، متولد 1281، نویسندهی برجستهی معاصر ایرانی است که تأثیر بسیار زیادی بر ادبیات و نویسندگان پس از خود گذاشت. هدایت را همواره به خاطر نوآوری و خلق سبکی جدید در داستاننویسی، از پایهگذاران داستاننویسی نوین در ایران میدانند. گرچه داستانهای هدایت از مهمترین داستانهای تاریخ ادبیات ایران بهشمار میآیند، اما فعالیتهای او به داستاننویسی محدود نمیشود. صادق هدایت در زمینهی ترجمه نیز همواره از پیشگامان بود و شماری از کتابهای مهم زمان خود را به فارسی ترجمه کرد. هدایت اگرچه عمری کوتاه داشت، اما با گستردگی آثارش جریان جدیدی را در ادبیات و روشنفکران پس از خود گذاشت. مطالعات هدایت دربارهی خیام نیز از مهمترین آثار وی است که کمتر موردتوجه قرارگرفته است.
در کتاب خیام صادق با تمامی تحقیقات و مطالعات صادق هدایت (Sadegh Hedayat) دربارهی خیام مواجه میشویم. صادق هدایت دو کتاب راجع به خیام نوشته است که اولی در سال 1303 به اسم «رباعیات عمر خیام» منتشر شد. هدایت در این کتاب ابتدا در مورد زندگی خیام توضیحاتی مینویسد و سپس رباعیات او را با دقت زیادی انتخاب و رباعیاتی که طبق تحقیقاتش اصل نیستند را حذف میکند. او در سال 1313 کتاب دیگری از آثار خیام به اسم «ترانههای خیام» را منتشر میکند. در این کتاب مطالعات هدایت دربارهی خیام به شکل چشمگیری گسترده میشود. او اشاراتی به متن قدما، متون افراد مشهور و دیدگاههای مختلف دربارهی خیام را در سه بخش مقدمه، خیام فیلسوف و خیام شاعر، مورد نقد و بررسی قرار میدهد.
جهانگیر هدایت نویسنده و مدیر بنیاد صادق هدایت است. وی بخش عمدهی فعالیتهای خود را به آثار صادق هدایت اختصاص داده و به گردآوری و اشاعه آثار صادق هدایت پرداخته است. آثار جهانگیر هدایت شامل چندین کتاب مستقل، تعداد زیادی داستان کوتاه و مقالاتی دربارهی صادق هدایت میشود.
فهرست مطالب کتاب
عُمَر خیام نیشابوری حکیم و شاعر قرن پنج و شش هجری است. دانشمندان در گذشته باید با تمامی علوم زمانهی خود آشنا و صاحبنظر میشدند؛ از این رواست که خیام دارای مرتبهی بالای علمی بوده است؛ اما آنچه خیام را در جهان مشهور کرده، رباعیات اوست. رباعی قالبی کاملاً مختص به شعر فارسی است و خیام معروفترین رباعیسرا در تاریخ شعر پارسی است. خیام در رباعیات خود فلسفه زندگی خود را با نهایت هنرمندی و خلاقیت مطرح میکند که این امر سبب تأثیر شگرف در برخی نویسندگان مطرح دنیا مثل اسکات فیتزجرالد و فرناندو پسوآ شده است.
کتاب خیام صادق به تمام کسانی که به ادبیات و بهخصوص به خیام نیشابوری علاقهمند هستند و از طرفداران قلم صادق هدایت بهشمار میروند توصیه میشود.
با صادق هدایت و جهانگیر هدایت بیشتر آشنا شویم