برگ را پورت یا تفتیش احوال برای ورود میرزایوسف به لژ را هم محمدعلیخان تکمیل کرده و طی آن صلاحیت میرزایوسف را برای ورود به لژ تأیید کرده است. پس از آن میرزایوسف سوگندنامهی ماسونی را به این شرح نوشته و امضا کرده است: «بالای این شمشیر که نشانهی شرف است، بالای این گونیا که نشانهی وجدان و راستی و درستی است. بالای این کتاب قانون فراماسونی که از این پس دستور زندگانی من خواهد بود، متعهد میشوم که بیتخلف راز ماسونی را نگاه دارم و از آنچه در مجامع ماسونها میبینم و میشنوم و از کلیه مسائلی که ممکن است راجع به هیئت ماسونی شود، هرگز چیزی نگویم و ننویسم مگر آنچه مخصوصاً و به طریقی سفارش شده به من اجازه داده شود. قول میدهم که برادران ماسون خود را دوست بدارم و با تمام قوا به ایشان کمک کنم و رضا میدهم اگر از این تعهدات تخلف ورزم کیفر سستپیمانی خود را بیابم. و همهی ماسونها من را منفور بدارند و به نفرین فراماسونری گرفتار آیم.»
حمیدرضا شاه آبادی در کتاب دیلماج زندگی میرزا یوسف خان مستوفی را بررسی میکند. این رمان آمیزهای از خیال و واقعیت است. توصیف نویسنده از شخصیت میرزا یوسف خان به نحوی است که او را از مرزهای تاریخ فراتر میبرد و به شخصیتی متکثر تبدیل میکند که ردپایش را میتوان در هر زمانی یافت. این کتاب افتخار دریافت جوایز متعددی، از جمله جایزۀ «رمان متفاوت» از جایزۀ ادبی واو را در کارنامۀ خود دارد.
دربارۀ کتاب دیلماج
حمیدرضا شاه آبادی در کتاب دیلماج میکوشد تا تصویری کلی از زندگی میرزا یوسف خان و دوران قاجار ارائه دهد. داستان رمان از دوران کودکی میرزا یوسف آغاز میشود، زمانی که او برای تحصیل به مکتبخانه میرفت. او پس از مدتی با ذکاءالملک آشنا میشود و تحت آموزش او قرار میگیرد. آشنایی با چنین افرادی باعث میشود که دیلماج با اندیشههای آزادیخواهی و وطنپرستی آشنا و تا حد زیادی از آنها متأثر شود. رفت و آمد به خانۀ فروغی شروع دوران تحول زندگی یوسف خان است؛ از گرفتاری در دام عشق تا سفر به انگلستان و تغییر عقاید دوران جوانی. شاهآبادی با بهرهگیری از شخصیتهایی مانند محمدعلی فروغی، ناصرالدین شاه، عباس میرزا و میرزا ملکم خان، علاوه بر این که بر جذابیت رمان میافزاید، میکوشد تا وجهۀ تاریخی آن را پررنگتر سازد.
جوایز و افتخارات کتاب دیلماج
- برندۀ لوح تقدیر «رمان متفاوت» از جایزۀ ادبی واو
- نامزد دریافت جایزۀ روزی روزگاری
- دریافت جایزۀ شهید غنیپور
کتاب دیلماج مناسب چه کسانی است؟