جسیکا جوئل الکساندر و ایبن دیسینگ ساندال در کتاب راز شادی والدین دانمارکی میکوشند تا توضیح دهند چرا کشور دانمارک برای مدت چهل سال است که به عنوان یکی از شادترین کشورهای دنیا شناخته میشود. آنها به این مسأله پی بردهاند که علت اصلی وجود چنین موفقیتی شیوهی خاص تربیت فرزند در کشور دانمارک است.
دربارهی کتاب راز شادی والدین دانمارکی
– من به بازی آزاد اعتقاد دارم. من این کتاب تربیتی شگفتانگیز به نام راز شادی والدین دانمارکی را خواندم، که در مورد بازی آزاد صحبت میکند و این که چگونه واقعاً این شیوه ذهن آنها را توسعه میدهد. (کریستین بل)
خواندن این کتاب در وهلهی اول به والدینی که میخواهند کودکان خود را شاد و سالم تربیت کنند و سپس به تمام افرادی که به دنبال داشتن سبک زندگی شادتری هستند، توصیه میشود.
با جسیکا جوئل الکساندر و ایبن دیسینگ ساندال بیشتر آشنا شویم
کشور دانمارک یکی از شادترین کشورهای جهان است. طبق ارزیابی سازمان همکاری و توسعهی اقتصادی (OECD)، که هر سال میزان خوشحالی افراد و رضایت از زندگی آنها را با معیارهای مشخصی بررسی و ارائه میکند، کشور دانمارک به مدت 40 سال پیاپی، یعنی از سال 1973، به عنوان شادترین کشور جهان شناخته شده است. این کشور بر اساس آخرین سنجش صورتگرفته توسط این سازمان با امتیاز 5/7 از 10 همچنان در ردهی شادترین کشورهای جهان قرار دارد. ممکن است در ابتدا این گونه بهنظر برسد که علت وجود این سطح بالای رضایت از زندگی و خوشحالی در کشور دانمارک، رشد و توسعه اقتصادی است؛ اگر چنین دریافتی درست باشد، کشورهای صنعتی و پیشرفتهای مانند ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و آلمان باید در ردهی کشورهای شاد بالاتر از دانمارک قرار بگیرند، اما این گونه نیست! همین امر دلیلی شد تا نویسندگان آمریکایی برای یافتن علت شادی مردم کشور دانمارک به تقلا بیفتند و بکوشند تا راز خوشحالی مردم این کشور را کشف کنند.
جسیکا جوئل الکساندر (Jessica Juelle Alexander) و ایبن دیسینگ ساندال (Iben Sanahl) در کتاب راز شادی والدین دانمارکی ذیل هفت فصل تلاش میکنند تا علتهای وجود شادی در خانوادههای دانمارکی را شرح دهند. آن موضوعی که در ایجاد خانواده و پس از آن کشوری شاد به عنوان امری محوری شناخته میشود، شیوهی خاص دانمارکیها در فرزندپروری است. خانوادههای دانمارکی میکوشند تا در تربیت فرزندان خود، مهارتهای لازم برای داشتن یک زندگی سالم را به آنها آموزش دهند. آنهای برای فرزندانشان امنیت عاطفی ایجاد میکنند، شیوههای درست حل چالشها را به آنها میآموزند و به کودکانشان یاد میدهند که در رویارویی با وقایع مختلف، انعطاف داشته باشند. این کتاب توسط فاطمه اشرفآبادی به زبان فارسی ترجمه شده است و انتشارات امید سخن عهدهدار انتشار آن بوده است.
نکوداشتهای کتاب راز شادی والدین دانمارکی
دوستان و والدین بسیاری را دیدهایم که بر سر فرزندنشان فریاد میزنند یا او را بر روی زانوی خود به پشت میخوابانند و به باسن او ضربه میزنند. این رفتار اغلب زمانی از والدین سر میزند که از بیاعتنایی فرزندشان نسبت به اخطاری که به او دادهاند ناامید شدهاند. در این مواقع، معمولاً با چنین صحنهای روبهرو میشویم: «بهتراست همین حالا این کار را انجام دهی وگرنه!» یا «اگر همین الان تمامش نکنی چیزی بد در انتظارت است… متوجه منظورم که هستی!»، «اگر یکبار دیگر چنین چیزی از تو بخواهم، دیگر خودت میدانی چه میشود!» و پس از آنکه این هشدار نهایی داده میشود و تمام روشها بینتیجه میماند، والدین حس میکنند باید تا جایی ادامه دهند که کنترل اوضاع را دوباره به دست بگیرند و نتیجه آن به ضربهزدن بر باسن، جیغکشیدن یا نوعی تنبیه بدنی ختم میشود.
– کتابی که جوهری از باهوشی حسی دارد. شیوهی دانمارکی جایگزین درخشانی برای والدین پراسترس مدرن ارائه میدهد و خانوادهها، از دهلی نو تا نیویورک با درک آن فریاد خواهند زد. جستوجوی شادی را فراموش کنید، این کتاب به ریشههای اصیل شادی خانوادگی میرسد. من حدس میزنم دانمارکی هستم.» (هیثر شوماک)
برخی مطالعات نشان میدهد حدود نود درصد از آمریکاییها هنوز هم از ضربهزدن به باسن برای تنبیه کودکان استفاده میکنند. جسیکا نیز به عنوان یک کودک در معرض چنین تنبیهی بود، درست مانند خواهرش. واکنش اینگونه والدین صرفاً مطابق با تنظیمات پیشفرض خود آنها و بر اساس نحوه تربیتشان، عموماً فیزیکی بود.