معرفی کتاب رمزگشایی از داروین: مهندسی ژنتیک و آینده بشریت
کتابی کاملاً متقاعدکننده! (دن بوتنر، عضو نشنال جئوگرافیک و نویسندهی پرفروش نیویورک تایمز)
در قرن نوزدهم میلادی، چارلز رابرت داروین ایدهای را در مورد تکامل موجودات زنده مطرح کرد که در زمان خود انقلابی در مطالعات علوم طبیعی پدید آورد. به اعتقاد این دانشمند، حیات تمامی موجودات زندهی کرهی زمین در اثر تکامل و فرگشت یک سلول اولیه پدید آمده است. تمامی گونههایی که امروزه در سراسر این کرهی خاکی میبینید، حاصل فرگشت همان سلول نخستین هستند. بااینحال، علم بشری در قرن حاضر آنچنان پیشرفت کرده که میتواند فرایند تکامل را تحتتأثیر خود قرار بدهد. به عبارت دیگر، دانشمندان در آیندهای نزدیک، به کمک مهندسی ژنتیک و فناوریهای نوین قادر خواهند بود تکامل انسانها را در آزمایشگاه و تحت شرایط مصنوعی رقم بزنند. اگرچه رسیدن به چنین دستاوردی، هیجانانگیز، وسوسهبرانگیز و بسیار فریبنده است، اما در عمل میتواند بحرانهای اخلاقی عمدهای را با خود به همراه بیاورد. برای بررسی زوایای گوناگون این موضوع، همچنین شناخت ابعاد مثبت و منفی آن، خواندن کتاب رمزگشایی از داروین (Hacking Darwin) را به شما پیشنهاد میکنیم. جیمی متزل (Jamie Metzl) در این کتاب علمی، خبر از آیندهای میدهد که در عین درخشان بودن، میتواند تاریک و چالشبرانگیز هم باشد.
اکنون تصور کنید که انسانها روزی بتوانند نسخهی بیعیب و نقص آدمها را تولید بکنند. آیا در این حالت، انسان بودن همان معنایی را دارد که مثلاً پنجاه یا صد سال پیش داشته است؟ البته که نه! انسانی که قدما میشناختند یا آدمهایی که ما امروزه میشناسیم، همگی در اثر فرایندی طبیعی و بدون مداخلهی مستقیم انسانها در تنظیم کدهای ژنتیکیشان، به وجود آمدهاند. بدیهی است اگر دانشمندان کدهای ژنتیکی انسانهای آینده را از نو بازنویسی کنند، معنای انسان بودن با مفهوم امروزی آن تفاوت بسیاری خواهد داشت. توجه به همین نکته نشان میدهد پیشرفتهای علم تجربی میتوانند، علوم انسانی را به چالش بکشند. باایناوصاف، آیا ارزشهای اخلاقی، مکاتب سیاسی، باورهای فلسفی و… متناسب با تحولات علمی، دگرگون میشوند یا در دام یک بحران اعتقادی عمیق میافتند؟ جیمی متزل، در این مورد نیز نکات مهمی را در کتاب خود مطرح کرده است.
کتاب حاضر گنجینهای از اطلاعات ارزشمند دانشمندان و متخصصان فناوری را در اختیار مخاطبان قرار میدهد. جیمی متزل نویسندهی مستعدی است که شما را به مرز میان زیستشناسی و فناوری میبرد و دنیای سرشار از امید و خطر را در برابرتان آشکار میکند. (دکتر سیدارتا موکرجی، نویسندهی پرفروش نیویورک تایمز)
کتابی علمی که رو به سوی آینده دارد و دستاوردهای آتی مهندسان ژنتیک را برای مخاطبان خود تشریح میکند. جیمی متزل در کتاب رمزگشایی از داروین، توانایی دانشمندان آینده را برای ایجاد تغییرات ژنتیکی بنیادین مورد بررسی قرار داده و یادآوری میکند که پیشرفتهای علوم طبیعی میتوانند شاخههای گوناگون علوم انسانی و ارزشهای اخلاقی را با چالشهای متعددی روبهرو کنند. اثر حاضر در سال 2019، نامزد جایزهی برترین کتاب علمی از سوی گودریدز بوده است.
دربارهی کتاب رمزگشایی از داروین
اما هیچکدام از این دستاوردها وحشت ما را کم نمیکنند.
فهرست مطالب کتاب
جیمی متزل در کتاب رمزگشایی از داروین، شما را برای رویارویی با خطری آماده میکند که بهزودی در زندگی نوع بشر رخ میدهد. او متفکرانه به دنبال راهحلی برای بحرانهای ژنتیکی انسانهاست. (جورج چرچ، پروفسور ژنتیک در دانشکدهی پزشکی هاروارد)
در جهان فعلی، پدیدههایی وجود دارند که تا همین صد سال پیش، جزء تخیلات محال به حساب میآمدند. ما اکنون در دنیای زندگی میکنیم که رؤیای گذشتگانمان بوده. بنابراین، بعید نیست آیندگانمان هم جهانی بسازند که رؤیای امروز ما محسوب میشود. جیمی متزل در کتاب رمزگشایی از داروین، شما را به سفری هیجانانگیز در آینده دعوت میکند. به دورانی که انسانها دیگر برای تکامل زیستی چشم انتظار فرایندها و انتخابهای طبیعی نمیمانند، بلکه خود دستبهکار میشوند و مسیر تکامل بشریت را تعیین میکنند.
زمانی که والدین بدانند که میتوانند از لقاح مصنوعی و گزینش جنین ریسک بسیاری از بیماریهای ژنتیکی را حذف کرده و صفات ژنتیکی مثبتی مانند هوش بالاتر و حتی برونگرایی و همدلی بیشتر را انتخاب کنند، تعداد بسیار زیادی از آنها خواستار بارداری بیرون از رحم خواهند بود. بسیاری آبستنی جنسی را یک ریسک پرخطر و غیرضروری خواهند دانست. دولتها و شرکتهای بیمه خواستار آن خواهند بود که والدین آتی از لقاح مصنوعی و گزینش جنین استفاده کنند تا هزینههای مادامالعمر بابت درمان بیماریهای ژنتیکی اجتنابپذیر و گزاف برطرف شوند.
در آیندهای نهچندان دور، متخصصان علم ژنتیک خواهد توانست با رمزگشایی از دیانای انسانها، امکان اصلاح و ویرایش آنها را فراهم کنند. در نتیجه، انسانهایی را به وجود بیاورند که از سلامت جسمانی بیشتری برخوردار باشند. البته برعکس این حالت هم امکانپذیر خواهد بود. بهطور مثال، ممکن است دانشمندان از پیشرفتهای ژنتیکی بهعنوان یک اسلحهی مرگبار استفاده کنند که میتواند آیندهی کل بشریت را به خطر بیندازد. به گواهِ تاریخ، علم همیشه یک روی سازنده و یک چهرهای ویرانگر داشته است. به نظر میرسد در آینده نیز میتوانیم شاهد خودنمایی چهرههای تاریک و روشن علم باشیم.
مقدمه: ورود به عصر ژنتیک
بخش اول: نقطه تلاقی داروین و مندل
بخش دوم: صعود از نردبان پیچیدگی
بخش سوم: رمزگشایی هویت
بخش چهارم: پایان رابطه جنسی
بخش پنجم: اخگر الهی و خاکستر شیطان
بخش ششم: بازآفرینی جهان زنده
بخش هفتم: ربودن جاودانگی از خدایان
بخش هشتم: اخلاقشناسی مهندسی ژنتیکی انسان
بخش نهم: در میان انبوه انسانها
بخش دهم: مسابقه تسلیحاتی نژاد انسان
بخش یازدهم: آینده بشریت
منابع لاتین