اگر به جملات ادبی قصار علاقه دارید خواندن این کتاب را به شما پیشنهاد میکنیم و در صورتی که خود را مخاطب جدی ادبیات فارسی میدانید، مطالعهی این کتاب و سپس نیز نسخهی کامل تاریخ بیهقی را از دست ندهید.
در بخشی از کتاب سوزیان: گزین گفتار تاریخ بیهقی میخوانیم
در اثری که اکنون نسخهی دیجیتال آن رویاروی شما قرار دارد، علی بخشی کوشیده است جملاتی را از سراسر تاریخ بیهقی که بهطور مستقل از کلیت کتاب، از ارزش معنایی ویژهای برخوردارند گردآوری کند. همچنین علی بخشی برای تدوین کتاب سوزیان: گزین گفتار تاریخ بیهقی به سراغ بازنمایی نظرات شخصی ابوالفضل بیهقی نیز رفته است و تلاش کرده است تا جملاتی را که نمایانگر عقاید او هستند، از سراسر جامع التواریخ جمعآوری کرده و در اختیار شما قرار دهد. چنان که بخشی در مقدمهی کتاب اذعان میدارد، این جملات گاه توضیحات شخص ابوالفضل بیهقی پیرامون سبک و شیوهی تاریخنگاریاش هستند و گاه جملاتی هستند که پند و اندرز و حکمتی را در بر میگیرند.
تاریخ بیهقی منبع بسیار مهمی برای مطالعهی تاریخ ایران است. این اثر که در کتاب سوزیان: گزین گفتار تاریخ بیهقی گزیدهای از آن را میخوانیم، گزارشهای مفصلی را دربارهی وقایع و شخصیتهای مهم تاریخ ایران شامل میشود. گزارشهایی که به شیوهی منحصربهفرد نویسنده و تاریخنویسی چیرهدست روایت شدهاند. یکی از شاخصههای این سبک روایی بیطرفی و عینی بودن گزارشات است. چرا که ابوالفضل بیهقی در سراسر کتاب از خود هیچگونه تعصبی نشان نمیدهد و میکوشد در بیطرفانهترین حالت ممکن به روایتگری بپردازد.
در مجموع، تاریخ بیهقی را بدون شک میتوان منبعی بسیار ارزشمند و گرانقدر در حوزهی تاریخ قلمداد کرد و کتابی که علی بخشی تدوین آن را بر عهده داشته و اکنون نسخهی الکترونیکی آن در دسترس شما قرار گرفته است، میتواند بهعنوان فتح بابی برای مطالعهی این شاهکار ادبی و تاریخی در نظر گرفته شود.
کتاب سوزیان: گزین گفتار تاریخ بیهقی برای چه کسانی مناسب است؟
تاریخ بیهقی یکی از آثار ماندگار ادبیات فارسی است که به قلم ابوالفضل بیهقی نوشته شده است. کتاب سوزیان: گزین گفتار تاریخ بیهقی روایتهایی را از این شاهکار مسلم ادبی در بر میگیرد و به همت علی بخشی تألیف و تدوین شده است.
دربارهی کتاب سوزیان: گزین گفتار تاریخ بیهقی
تاریخ بیهقی (Tarikh-i Bayhaqi) که کتاب پیش رو گزینشی از آن به انتخاب علی بخشی است، به قلم ابوالفضل بیهقی در قرن یازدهم میلادی به رشتهی تحریر درآمده است. تاریخ بیهقی را میتوان یکی از مهمترین منابع برای مطالعه پیرامون تاریخ حکومت غزنویان به شمار آورد. شوربختانه از خلال گذشت سالها بسیاری از بخشهای این اثر حجیم نابود شده است و آنچه امروزه در دست ماست، تمامی تقریرات ابوالفضل بیهقی را در بر نمیگیرد. به بیان دیگر، از میان سی مجلدی که ابوالفضل بیهقی تقریر کرده است، تنها شش مجلد به دست ما رسیده است.
نخستین این حکومتها غزنویان بودند که از سال 366 هجری قمری حکومت خویش را در غزنین تشکیل دادند. سبکتگین، سرسلسلهی این دودمان، دو پسر داشت به نام اسماعیل و محمود که از میان این دو محمود تخت سلطنت را از آن خود کرد و به یکی از نامدارترین پادشاهان تاریخ ایران بدل شد.