در دهههای گذشته، با وقوع شورش و اعتراضات حتی در کشورهای پیشرفته و دموکراتیک، متخصصان حوزهی جامعهشناسی به این نتیجه رسیدند که برای پی بردن به خشم درون جامعه باید به لایههای پنهان آن نفوذ کنیم. مصطفی دیکچ (Mustafa Dikec) در کتاب صوتی خشم شهری (Urban rage) نشان میدهد اغلب شورشها و درگیریها ریشه در محرومیتهایی دارند که حکومتهای دموکراتیک نیز در برطرف کردن آنها ناکام بودهاند. اگرچه امروزه چه در کشورهای سلطنتی و چه در کشورهایی که با نظام جمهوری اداره میشوند، شاهد سرکوب معترضان از سوی سیاستمداران هستیم اما اهالی قدرت باید بدانند که سرانجام روزی خشم عمومی مردم به مبارزاتی میانجامد که حکومتها نیز توان سرکوب آنها را نخواند داشت. مانند خیزش سراسری مردم آمریکا در سال 2020 در اعتراض به قتل جرج فلوید توسط یکی از نیروهای پلیس این کشور.
اما او در مواجه با خیزشهای 2011 بهترین پیشنهاد را در چهارچوبی آسیبشناسانه در سخنرانی خود آورد.
منبع: https://www.ketabrah.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%B5%D9%88%D8%AA%DB%8C-%D8%AE%D8%B4%D9%85-%D8%B4%D9%87%D8%B1%DB%8C/book/72113
مصطفی دیکچ نویسنده، نظریهپرداز و استاد مطالعات شهری است. او که درحالحاضر به تدریس در دانشگاه پاریس مشغول است، در آثار خود به مسائل سیاسی همراه با زمینهی اجتماعی آنها توجه ویژهای دارد.
در بخشی از کتاب خشم شهری میخوانیم
کتاب خشم شهری را انتشارات چشمه با ترجمهی روان مجید ابراهیمپور، بنفشه خسروی و نیما شکرایی به چاپ رسانده. این کتاب را با صدای اشکان عقیلیپور میشنوید که از سوی نشر صوتی رادیو گوشه منتشر شده است.
نکوداشتهای کتاب خشم شهری
- کتاب خشم شهری مشکلات گروه کثیری از مردم را آشکار میکند و به دنبال توجیهی منطقی برای وجود این مشکلات و تداوم آنهاست… درخواست مصطفی دیکچ از سازمانهای دولتی این است که با بررسی ارزشهای اساسی حکومتهای لیبرال دلیلی برای نارضایتی جمعی مردم بیابند. (دیوید تی. هربرت)
- کتاب خشم شهری با جزئیات قانعکننده و استدلالهای منطقی به درک دقیقتری از ناآرامیهای شهری در دوران معاصر کمک میکند. هر کسی که به سرنوشت سیاسی شهرها و کشورها علاقمند است، حتما باید این کتاب را بخواند. این کتاب عالی، قابل درک و گاهی طنزآمیز است که از مسائل جدی و مرگبار با ما سخن میگوید. (دان میچل)
- این کتاب حاصل مطالعات تطبیقی است که با جزئیات فراوان از حقایق شورشهای شهری برایتان میگوید. (مایک دیویس)
کتاب صوتی خشم شهری برای چه کسانی مناسب است؟
معرفی کتاب صوتی خشم شهری: شورش طردشدگان
جامعهشناسان و تحلیلگران رخدادهای اجتماعی بهخوبی میدانند که سکوت یک جامعه همیشه به معنای آرامش و رضایت نیست. مصطفی دیکچ در کتاب صوتی خشم شهری به شما ثابت میکند که اگرچه گاهی اتفاقات ظاهراً بیاهمیت منجر به وقوع شورشها و انقلابهای گسترده میشوند؛ اما در حقیقت، سالها بیعدالتی و نابرابری اجتماعی موجب نارضایتی و فوران خشونت مردم شده است.
دربارهی کتاب صوتی خشم شهری
«جوش و خروش»:
با شنیدن کتاب صوتی خشم شهری خواهید دانست که اعتراضات مردمی، ریشهدارتر و عمیقتر از خبرهای سراسری روزنامههاست. هم برای جلوگیری از اعتراض و هم برای آرام کردن شورشها، باید پی به دلایل اصلی آنها ببریم تا به جای اینکه بر مشکلات سرپوش بگذاریم، آنها را برای همیشه حل کنیم.
طبق ادعای مصطفی دیکچ، حکومتها به جای اینکه با ظاهرسازی و تظاهر به آزادیخواهی خشم مردم را موقتاً خاموش کنند، برای بقای قدرت خود هم که شده، باید ریشههای تبعیض را در جامعه پیدا کرده و آنها را برای همیشه نابود کنند. پیش از آنکه مردم تصمیم بگیرند با شورش و اعتراض خودشان دست به اصلاح بزنند؛ چراکه از بین بردن علل احتمالی شورشها، نسبت به سرکوب آنها هزینهی زمانی و مالی کمتری دارد.
چرا پلیس به جای جمعآوری این تبهکاران آنها را رها میکند تا به محلههای دیگر بروند و شورش کنند؟ آیا آقای نخستوزیر به یاد دارند که در سال 1971 و در اوج جنبشهای ضد جنگ ویتنام در ایالت متحده شانزده هزار سرباز ارتش را به کمک پلیس به واشنگتن آورد تا بتوانند در یک روز چهل روز هزار شورشی را در ورزشگاه دیدی جمع کنند؟ آیا ایشان برنامهای مشابه دارند؟
سر پیتر حافظهی فوقالعادهای در به یاد آوردن اعداد دارد. خوشبختانه دیوید کامرون چنین برنامهای برای استادیوم ومبلی نداشت و تصمیم گرفت برای مسابقات ورزشی از آن استفاده کند، نه زندانی کردن مردم.
شنیدن کتاب حاضر را به همهی مخاطبان و علاقمندان حوزهی مطالعات شهری پیشنهاد میکنیم. اگر به مباحث جامعهشناسی و کمی هم علوم سیاسی گرایش دارید، کتاب صوتی خشم شهری را هرگز از دست ندهید.
با مصطفی دیکچ بیشتر آشنا شویم
سر پیتل تاپسل، عضو پارلمان، یازدهم اوت 2011
مصطفی دیکچ در کتاب صوتی خشم شهری استدلال میکند که چطور شورشهای جهانی با یک اقدام پلیس یا سران حکومت برانگیخته میشوند؛ اما در واقع، این اعتراضات حاصل خشم عمیق مردم هستند که مدت طولانی نادیده گرفته شده است. این نویسنده همچنین برای اثبات ادعاهای خود به شورشهایی اشاره میکند که در آمریکا و سراسر اروپا به وقوع پیوسته؛ بدون اینکه جامعهشناسان به دنبال علل بلندمدت آنها باشند.