خرافهپرستی، نقد درونمایههای مذهبی و بازنمایی جوامع مردسالار و سرکوبگر، از جمله مضامینی هستند که در ادبیات صادق هدایت و بهطور ویژه در این اثر او به چالش کشیده شدهاند.
کتاب صوتی شبهای ورامین برای چه کسانی مناسب است؟
قیمت نسخه صوتی
خرافهپرستی، نقد درونمایههای مذهبی و بازنمایی جوامع مردسالار و سرکوبگر، از جمله مضامینی هستند که در ادبیات صادق هدایت و بهطور ویژه در این اثر او به چالش کشیده شدهاند.
قیمت نسخه صوتی
منبع: https://www.ketabrah.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%B5%D9%88%D8%AA%DB%8C-%D8%B4%D8%A8-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86/book/68981
فرنگیس بعد از جمعآوری روی میز، دنبال شوهرش از پلهها بالا رفت. نیم ساعت بعد چراغها خاموش بود و همه به خواب رفته بودند، مگر جغدی که فاصله به فاصله ناله میکشید. دو ماه بعد فرنگیس با موهای ژولیده، تن لاغر، چهرهی پژمرده، پای چشم گودرفته و کبودرنگ در تخت خواب افتاده بود. نه خواب داشت و نه خوراک. گاهی قلبش ول میشد، تکسرفه میکرد، رنگ لبش میپرید، نفسش بند میآمد و به خودش میپیچید. نصفهشبها از خوابهای ترسناک میپرید و فریاد میزد. بهاندازهای در زحمت بود که یک بار خواست شیشهی دیجیتال ر اسر بکشد و اگر در همین وقت فریدون نمیرسید، خودش را آسوده کرده بود.
هدایت در این اثر تفاوت زیست میان دو قشر سنتی -به نمایندگی فرنگیس- و قشر متجدد -به نمایندگی فریدون- را به چالش کشیده است. نکتهی قابل توجه در آثار او و بهخصوص این داستان کوتاه این است که او در پردازش شخصیتهایش دچار آسیب تیپسازی نمیشود. فرنگیس با وجود این که در این داستان نماد سنتگرایی است، به موسیقی علاقه دارد و ساز مینوازد. این تقابلها در کنار تضاد بزرگتری که میان فرنگیس و فریدون وجود دارد، این داستان را به اثری شنیدنی تبدیل کرده است.
مجموعه داستان سایهروشن دربرگیرندهی هفت داستان کوتاه به قلم صادق هدایت (Sadegh Hedayat) است که برای نخستین بار در سال 1312 منتشر شد. کتاب صوتی شبهای ورامین یکی از این هفت داستان است. فریدون، فرنگیس، گلناز و نسترنباجی چهار شخصیت اصلی این داستان کوتاه هستند. فریدون و فرنگیس زن و شوهرند. گلناز خواهر ناتنی فریدون است و نسترنباجی دایهی اوست. هستهی داستان اختلاف فکری فاحشی است که فریدون و فرنگیس بر سر مسائل اعتقادی با یکدیگر دارند. آنها عاشقانه یکدیگر را دوست دارند، اما گاهی این تفاوت فکری میانشان فاصله میاندازد. مرگ فرنگیس فریدون را دگرگون میکند و با اتفاقاتی که در طول داستان میافتد، فریدون دست آخر دچار جنون میشود…
۳۲ دقیقه
اگر طرفدار ژانر داستان کوتاه هستید و میخواهید از خلال خواندن آثار یکی از بزرگترین نویسندگان ایران، با اندیشههای او آشنا شوید، شنیدن این کتاب را به شما توصیه میکنیم.
حتی اگر مخاطب جدی ادبیات هم نباشید، بیشک آوازهی صادق هدایت به گوشتان رسیده است و احتمالاً نام او در ذهنتان با عنوان مهمترین کتاب او یعنی «بوف کور» پیوند میخورد. «سه قطره خون»، «پروین دختر ساسان»، «وغوغ ساهاب» و «علویه خانم» از دیگر آثار شناختهشدهی این نویسنده هستند. هدایت علاوهبر داستاننویسی، در ترجمه و پژوهش هم آثار مهم و ماندگاری از خود به جا گذاشته است. او ترجمهی متون کهن ایرانی و همچنین، آثار نویسندگان مطرحی همچون چخوف، سارتر و کافکا را در کارنامهی پربار خود دارد. یکی از ویژگیهای متمایزکنندهی نثر هدایت، تسلط او بر ادبیات کوچهبازاری است. هدایت آثار پژوهشی ارزشمندی هم در این زمینه دارد که دو کتاب «فرهنگ عامیانهی مردم ایران» و «نیرنگستان» از مهمترین آنها هستند. او در 48 سالگی در پاریس و پس از سوزاندن تمامی آثار خود دست به خودکشی زد.
چه سبک نثر صادق هدایت را بپسندیم و چه کتابهای او در زمرهی آثار موردعلاقهی ما نباشند، انکارپذیر نیست که حضور او در ادبیات معاصر ایران نقطهی عطف مهمی به شمار میرود. در کتاب صوتی شبهای ورامین مخاطب داستانی کوتاه از این نویسندهی صاحبسبک هستید که پیشتر در مجموعه داستانی با عنوان سایه روشن منتشر شده است. این اثر را با صدای گرم رضا عمرانی و فریبا متخصص، هنرمندان مطرح کشورمان میشنوید.
فریدون شب و روز با رنگ پریده، سیمای پریشان و چشمهای بیخوابیکشیده روی صندلی راحتی پهلوی تخت خواب او نشسته بود. دقیقهای آرام نداشت. یا نبض فرنگیس را میشمرد، یا گرمای تن او را روی کاغذ یادداشت میکرد، یا دنبال حکیم میدوید، یا قاشققاشق شربت به او میخوراند و هر دفعه که قلب او میگرفت، دنیا به نظرش تیره و تار میشد. یک روز طرف غروب که فریدون بالای تخت فرنگیس نشسته بود و چشمش به چهرهی لاغر فرنگیس دوخته شده بود، جلوی روشنایی چراغ مژههای بلند او را میدید که نیمهباز مانده بود. مثل این بود که لبخند میزد و آهسته نفس میکشید…
جایزهی ادبی صادق هدایت از سال 1381 توسط بنیاد صادق هدایت و خانوادهی او راهاندازی شده است و هر ساله فارسیزبانان سراسر دنیا با ارائهی آثار خود در آن شرکت میکنند.