این کتاب منحصربهفرد، هم از لحاظ فکری و هم از جنبههای ادبی مرا کاملاً مجذوب خود کرد. برنارد سوتس فلسفه را برایتان بسیار لذتبخش میکند. همچنین زندگی انسان را نیز درگیر خود خواهد کرد. (سایمون بلکبرن)
هستهی اصلی داستان از حکایتی الهام گرفته که ایزوپ، فیلسوف یونانی قرن ششمِ پیش از میلاد مطرح کرده بود. در این حکایت با دو شخصیت مورچه و ملخ روبهروییم. مورچه نماد فرزانگی و دوراندیشی بوده که با کار و تلاش فراوان، اندوختهای برای روزهای سخت آینده فراهم میکند. در مقابل او نیز ملخک شخصیت بیفکر و بازیگوشیست که تمام تابستان را به بازی و خوشی گذرانده، بدون اینکه ذرهای آذوقه برای روزهای سرد زمستان فراهم کند. به زودی روزهای سخت از راه میرسند و هر چقدر ملخک به مورچه اصرار میکند غذای اندکی را در اختیار او قرار بدهد، مورچه نمیپذیرد. باایناوصاف، نابودی ملخ حتمی خواهد بود.
13 دقیقه
بخش چهار – شوخیگیران، متقلبان و بازیخرابکنان
در کتاب صوتی ملخک: بازی، زندگی، آرمانشهر شخصیتهای جورواجوری حضور دارند که یا مخالف برابر بودن بازی و زندگی هستند، یا از این ایده حمایت میکنند. آنها همان بازیکنانی هستند که در پیشبرد مباحث فلسفی کتاب و درک پیام نهفته در آن به کمکمان خواهند آمد. در کنار آنها شاگرد شکاکی هم حضور دارد که مدام با پرسشهای خود ملخک خردمند را به چالش میکشد و به نوعی، موضوعات مورد بحث را برایمان حلاجی میکند. دیالوگها و مکالمات ملخک و شاگردش بخش گستردهای از کتاب را تشکیل میدهند و فرصتی را برای مخاطب فراهم میکنند که بازی کردن و زندگی را از زوایای گوناگون مورد تحلیل قرار دهد. البته این نکته از هنر داستانپردازی برنارد سوتس کم نمیکند، بلکه با قلم ماهرانهی وی بهخوبی در این اثر خودنمایی خواهد کرد.
10 دقیقه
بخش هشت – کوهنوردی
پیش از شنیدن ماجراهای کتاب صوتی ملخک: بازی، زندگی، آرمانشهر ابتدا با بازیگران یا شخصیتهای مختلف آن آشنا خواهید شد. این ویژگی موجب شده تا کتاب حاضر بیشباهت به نمایشنامهای فلسفی نباشد. در سراسر کتاب نیز ترجمهی روان و منسجم آرش فرزاد که متن کتاب را به نثر مستحکم رسالههای افلاطونی نزدیک کرده، موجب میشود لذت شنیدن این کتاب گویا برایتان دوچندان شود. رگههای ظریفی از طنز نیز در این اثر شنیدنی حضور دارند و مطالعهی آن را به نوعی بازی و سرگرمی تبدیل خواهند کرد. نشر بیدگل این اثر فلسفی را برای مخاطبان عام و متخصصان حوزهی فلسفه به انتشار رسانده. نشر صوتی لحن دیگر نیز نسخهی گویای آن را با صدای محمد میرحیدری در اختیارتان قرار داده است.
نکوداشتهای کتاب صوتی ملخک: بازی، زندگی، آرمانشهر
سوتس تفسیر روشنگرانهای از بازیها ارائه میدهد و در گفتوگوهایی پویا نیز از آن دفاع میکند. تمثیلهای سرگرمکنندهی او نیز درخور توجه است. (دیوید برایبروک)
ناکامی در رسیدن به جوابی برای سؤالاتمان موجب میشود که پرسش درمورد زندگی را بیهوده بدانیم و سعی کنیم باقی عمرمان را صرف گذراندن زندگی کنیم تا شناخت مفهوم آن. البته در این بین کتابهای قطور و پیچیدهی فلسفی هم بیتقصیر نیستند. چرا که مخاطب عام در مواجهه با آنها نهتنها نکتهی مفیدی نمیآموزد، بلکه ممکن است از آموختن مباحث گوناگون نیز بهتدریج ناامید شود. خب، اینجاست که قصه و داستان میتوانند به کمکمان بیایند تا فلسفه را با عینک سرگرمی ببینیم و درعینحال، از سختترین مسائل فلسفی گرهگشایی کنیم. کتاب «دنیای سوفی»، اثر یوستین گوردر از رمانهای موفقیست که ابزار داستانی را در خدمت آموزشهای فلسفی به کار بسته. بااینحال، به مباحث تاریخی و یادآوری اصول اولیهی مکاتب و رویکردهای متنوع فلسفی محدود مانده. حتی با وجود این کتاب هم جای خالی داستانی که اندیشیدن به سبک فلاسفه را بیاموزد، بسیار احساس میشود. البته برنارد سوتس (Bernard Suits) با نگارش کتاب صوتی ملخک: بازی، زندگی، آرمانشهر (The Grasshopper: Games, Life, and Utopia) سعی داشته این جای خالی را جبران کند و باید اعتراف کنیم که تا حد زیادی نیز موفق بوده است. با ملخ سربههوای این کتاب همراه شوید تا گامبهگام شیوهی تفکر فلسفی را بیاموزید.
علاقهمندان به آثار فلسفی میتوانند با شنیدن کتاب صوتی ملخک، پیچیدهترین و البته بنیادیترین مسائل فلسفی را در قالب و فرمی داستانی بشنوند.
با برنارد سوتس بیشتر آشنا شویم
33 دقیقه
بخش شش – ایوان و عبدل
13 دقیقه
بخش دو – شاگردان
19 دقیقه
پیوست دو – ویتگنشتاین در چمنزار