معرفی و دانلود کتاب صوتی کودتای ایرانی: 28 مرداد، قرنی، نوژه | مارک گازیوروسکی
انتشار: آذر 15، 1401
بروزرسانی: 11 اردیبهشت 1404

معرفی و دانلود کتاب صوتی کودتای ایرانی: 28 مرداد، قرنی، نوژه | مارک گازیوروسکی

مارک گازیوروسکی به دنبال کوچکترین ردی از آمریکا، سراغ اسنادی رفته که دانشجویان پیرو خط امام پس از پیروزی انقلاب از سفارت آمریکا در تهران به دست آورده بودند. همچنین نیروهای اطلاعاتی آمریکا و آمریکایی های سیاسی حاضر در ایران، منبع بسیاری از یافته های نویسنده را تشکیل داده اند. کتاب صوتی کودتای ایرانی اگرچه جریان سه کودتای این کشور را برایتان بازخوانی می کند و در این بین هر کجا که نقش آمریکا پررنگ بوده آن را به شما نشان می دهد، با این وجود پرسش اساسی و در حقیقت مهمترین پرسش نویسنده چیز دیگری است؛ اینکه آیا از تمامی اطلاعات به دست آمده باید نتیجه بگیریم آمریکا به دنبال براندازی حکومت جمهوری اسلامی است یا خیر؟

بهارِ 1358، همچنان که به تدریج ناآرامی های عرب ها، کُردها، و دیگر اقلیت ها در ایران شروع شد، رهبرانِ کشور دچارِ این نگرانیِ روزافزون شدند که نکند پای قدرت هایی خارجی وسط باشد. محتمل ترین متهم عراق بود اما بسیاری فکر می کردند محرکِ این ناآرامی ها ایالاتِ متحد، اسرائیل، اتحادِ جماهیرِ شوروی، گروه های چریکیِ فلسطینی، و / یا دیگر کشورهای عرب نشین اند. بسیاری از ایرانی ها هم اعتقاد داشتند ایالاتِ متحد دارد از گروه های سلطنت طلبِ مخالفِ حکومت پشتیبانی می کند و اتحادِ جماهیرِ شوروی هم حامیِ چپ گراهای تُندرو است، چپ گراهایی که هر روز خشن تر می شدند. امیرانتظام و دیگران در گفت وگوهای شان با مقام های سفارتِ امریکا این نگرانی ها را طرح می کردند. 16 اردیبهشت ماهِ 1358 بازرگان و امیرانتظام با اِستِمپل و چارلز ناس، کاردارِ امریکا، دیدار و این مسائل را مطرح کردند. در این دیدار بازرگان درخواستِ اطلاعاتی کرد که «به ایران برای دفاع از استقلالش در برابرِ دشمنان کمک کند» و خواست که این اطلاعات از طریقِ امیرانتظام به دولت منتقل شود. احتمالاً بازرگان، امیرانتظام، و یزدی پیش تر هم درخواست های مشابهی برای دریافتِ اطلاعات کرده بودند. در این برهه مقام های امریکایی چندان میلی به دادنِ اطلاعاتِ حساس به ایران نداشتند و می ترسیدند چنین اطلاعاتی دستِ آدم های نادرست بیفتد. به رغمِ این بی میلی، 26 اردیبهشت ماه گزارشِ کمابیش ملایم و بی خطری درباره ی وضعیتِ افغانستان به امیرانتظام دادند. طیِ دیداری در روزِ 3 خردادماه، امیرانتظام به یکی از مقام های سفارت گفت که این گزارش به دردشان خورده، اما ایران واقعاً نیازمندِ اطلاعاتی در موردِ تهدیدهای پیش روی امنیتِ داخلی اش است.

معرفی کتاب صوتی کودتای ایرانی: 28 مرداد، قرنی، نوژه

همچنین گازیوروسکی تاکنون به غیراز کتاب «کودتای ایرانی»، کتاب های زیادی منتشر کرده که ازجمله ی این آثار می توان به کتاب های «سیاست خارجی آمریکا و شاه» و «مصدق و کودتا» اشاره کرد.

در بخشی از کتاب صوتی کودتای ایرانی می شنویم

اثر حاضر را بهرنگ رجبی به فارسی برگردانده و نشر چشمه به چاپ رسانده است. کتاب صوتی کودتای ایرانی را با صدای تایماز رضوانی می شنوید که نشر صوتی رادیو گوشه منتشر کرده.

درباره ی مجموعه کتاب های اندیشه امروز ایران

این کتاب مجموعه مقالاتی را دربرمی گیرد که پیرامون سه کودتای «28 مرداد»، «نوژه» و «قرنی» نوشته شده اند. از دیدگاه مارک گازیوروسکی آنچه این سه کودتا را به هم مربوط می کند، دخالت آمریکا در شکل گیری و جریان وقایع کودتاها بوده است. نویسنده در کتاب کودتای ایرانی به دنبال ردپای آمریکاست تا نشان دهد وزارت امور خارجه ی این کشور و همچنین سازمان سی. آی. ای. تاثیرمستقیمی بر کودتاها داشته اند. با این اوصاف آیا این سه کودتا باز هم ایرانی به حساب می آیند یا رنگ و بوی آمریکایی آن ها قوی تر است؟

اگر برای بازخوانی سه کودتای ایران و در حقیقت سه مورد از مهمترین رخدادهای تاریخ معاصر آماده هستید، با مارک گازیوروسکی همراه شوید تا در کتاب صوتی کودتای ایرانی، بستر تاریخی و روند آن ها را برایتان موشکافی کند. تمامی اطلاعات کتاب حاضر براساس اسناد یا گفت وگو با افراد مطلع به دست آمده و معتبر هستند.

درباره ی کتاب صوتی کودتای ایرانی

روزِ 5 خردادماه امیرانتظام یک بارِ دیگر با ناس و ویکتور تومسِت، از مأمورانِ سیاسیِ وزارتِ امورخارجه، دیدار کرد. امیرانتظام به آن ها گفت دولتِ بازرگان نگران است که عراق، لیبی، و سازمانِ آزادیبخشِ فلسطین دارند در خوزستانِ ایران مداخله می کنند، استانی که اکثرِ ساکنانش شیعیانِ عرب بودند. ناس گفت موضوعِ دادنِ اطلاعاتی در موردِ این فعالیت ها به امیرانتظام را برمی رسند. ناس بعدتر تلگرافی به واشنگتن زد و درخواست کرد در این مورد گزارشی تهیه شود. 28 خردادماه امیرانتظام دوباره با ناس و تومسِت دیدار و درخواستِ اطلاعاتی کرد درباره ی نیات و اغراضِ عراق در مواجهه با ایران. مشخص نیست واشنگتن چه واکنشی به این درخواست ها داد و این که آیا در پاسخ، اطلاعاتی تهیه شد یا نه.



منبع: https://www.ketabrah.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%B5%D9%88%D8%AA%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%AF%D8%AA%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C/book/72047

مارک جی گازیوروسکی در 9 اکتبر 1954 متولد شد. او استاد علوم سیاسی دانشگاه ایالتی لوئیزیانا و استاد مدعو در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و کالج سنت آنتونی دانشگاه آکسفورد است. تخصص وی در زمینه ی سیاست خاورمیانه و سیاست خارجی ایالات متحده بوده و در این حیطه مقالات زیادی را به چاپ رسانده است.

این مجموعه شامل کتاب هایی است که هر یک به نحوی، فرهنگ و تاریخ جامعه ی ایران را موضوع خود قرار داده اند. کتاب حاضر جلد دهم این مجموعه است و بخشی از رویدادهای سده ی چهاردهم ایران را روایت می کند. مجموعه کتاب های اندیشه امروز را نشر چشمه به چاپ رسانده و از کتاب های شاخص آن می توان به «بستان الحق، کتاب مملکت داری» اشاره کرد که جلد هفتم این مجموعه به شمار می رود.

کتاب صوتی کودتای ایرانی برای چه کسانی مناسب است؟

اگر به مباحث تاریخی، به ویژه تاریخ معاصر ایران علاقمند هستید، شما را به شنیدن کتاب صوتی کودتای ایرانی دعوت می کنیم. دانشجویان رشته ی تاریخ و نیز پژوهشگران تاریخ معاصر با شنیدن این کتاب، نکته های بسیاری را خواهند آموخت.

با مارک گازیوروسکی بیشتر آشنا شویم

تاکنون کتاب های بسیاری درمورد تاریخ معاصر ایران نوشته شده که اتفاقاً مستقیم یا غیرمستقیم به جریان کودتاهای این دوره هم اشاره کرده اند. بنابراین کتاب صوتی کودتای ایرانی (Iranian Coup) نوشته ی مارک گازیوروسکی (Mark J. Gasiorowski) به لحاظ موضوع با این کتاب ها تفاوتی ندارد؛ اما آنچه موجب تمایز کتاب حاضر شده است، دقت نویسنده در جمع آوری اطلاعات و پژوهش در اسناد موجود است.