معرفی و دانلود کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه | سید محمد تولیت | انتشارات نیستان

در کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه از هر شاعر نامبرده چهل غزل به عنوان نمونه آورده شده است. موضوع عمده‌ی تمام غزلیات برگزیده‌شده، به زعم مولف کتاب، همانا عشق است. عشقی که چنان‌که گفته‌اند و می‌دانیم، جوهره‌ی هر غزل نابی است.

با مطالعه‌ی کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه، ضمن این‌که با فرازوفرودهای قالب غزل در تاریخ ادبیات فارسی آشنا می‌شویم، پای صحبت بزرگانی نیز می‌نشینیم که عشق و مستی را به عنوان درونمایه و گرانیگاه شعر و هنر خویش برگزیده‌اند، بزرگانی که تا زبان فارسی زنده است، نامشان در ذهن هر گویشورِ این زبان به نیکی خواهد درخشید.

غزل، از زمان ظهور سنایی غزنوی در قرن پنجم هجری، به اصلی‌ترین قالب شعری در میان سرایندگان پارسی‌گوی بدل شد. سنایی غزل را به اوج و اعتلایی رساند که تا پیش از آن خاص قالب قصیده بود. با سنایی غزل به محملی تبدیل شد که شاعر در آن، می‌توانست فارغ از بایدها و نبایدها و به دور از هیاهوی زمانه، درونی‌ترین تمناهای خویش را بیان کند. این‌چنین بود که دو جریان عمده، غزل فارسی را جهت دادند: یکی جریان غزل عاشقانه، و دیگری جریان غزل عارفانه. غزل عاشقانه با سعدی به اوج رسید و غزل عارفانه، با عطار و مولوی. در این میان اما استثنایی بس مهم ظهور کرد: حضرت حافظ. در غزل حافظ عشق و عرفان به وحدتی نازدودنی دست یافتند. مزید بر آن، نقد اجتماعی و سیاسی نیز، نخستین بار با حافظ در غزل رخ نمود. شعر حافظ این‌چنین، بدل به رسانه‌ای شد که ذهنیت ایرانی در آن به کامل‌ترین و هنرمندانه‌ترین شکل ممکن منعکس شده است. مسیر حافظ را در دوران معاصر، امیرهوشنگ ابتهاج ادامه داد. همو که بهترین تصحیح از دیوان حافظ را، با عنوان «حافظ به سعی سایه» به دست داده است.

معرفی کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه

قیمت نسخه الکترونیک


منبع: https://www.ketabrah.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%BA%D9%88%D8%BA%D8%A7%DB%8C-%D8%BA%D8%B2%D9%84-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AA%D8%A7-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D9%87/book/69996

مقدّمه

ابوالمجد مجدود بن آدم غزنوی: سنایی

ابوحامد فریدالدّین محمّد بن ابراهیم نیشابوری: عطّار

جلال‌الدّین محمّد بن محمّد بلخی: مولانا

مشرف‌الدّین مصلح بن عبدالله شیرازی: سعدی

فخر‌الدّین ابراهیم بن بزرگمهر همدانی: عراقی

شمس‌الدّین محمّد شیرازی: حافظ

میرزا عبّاس بن موسی بسطامی: فروغی

سیّد محمّدحسین بهجت تبریزی: شهریار

سیّد عمادالدّین حسن مبرقعی خراسانی: عماد

امیرهوشنگ ابتهاج: ه. ا. سایه

مشخصات کتاب الکترونیک

کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه توسط انتشارات نیستان در اختیار شما قرار گرفته است.

کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه مناسب چه کسانی است؟

بنْمای رخ که باغ و گلستانم آرزوست

بگْشای لب که قندِ فراوانم آرزوست

ای آفتابِ حُسن برون آ دمی ز ابر

کان چهره مشعشعِ تابانم آرزوست

گفتی ز ناز بیش مرنجان مرا برو

آن گفتنت که بیش مرنجانم آرزوست

وان دفع گفتنت که برو شه به خانه نیست

وان ناز و باز و تندیِ دربانم آرزوست

والله که شهر بی‌تو مرا حبس می‌شود

آوارگیّ و کوه و بیابانم آرزوست

زین همرهانِ سست‌عناصر دلم گرفت

شیرِ خدا و رستمِ دستانم آرزوست

دی شیخ با چراغ همی گشت گردِ شهر

کز دیو و دد ملولم انسانم آرزوست

گفتند یافت می‌نشود جسته‌ایم ما

گفت آنکه یافت می‌نشود آنم آرزوست

گوشم شنید قصّه ایمان و مست شد

کو قسمِ چشم صورتِ ایمانم آرزوست

یک دست جامِ باده و یک دست جعدِ یار

رقصی چنین میانه میدانم آرزوست

فهرست مطالب کتاب

علاقه‌مندان به شعر فارسی، خصوصاً دوست‌داران قالب شعریِ غزل، مخاطبین اصلی کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه به شمار می‌روند.

با سید محمد تولیت بیشتر آشنا شویم

مقصود از ارائه‌ی توضیحات فوق، معرفی کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه بوده است. سید محمد تولیت در این اثر خواندنی گلچینی از غزلیات ده شاعر نامدار ادب فارسی ارائه نموده است. این ده شاعر، به ترتیب عبارتند از: سنایی غزنوی، عطار نیشابوری، مولانا، سعدی، فخرالدین عراقی، حافظ، فروغی بسطامی، شهریار، عماد خراسانی و سرانجام امیرهوشنگ ابتهاج (سایه).

ضیافتی ادبی به میزبانی بزرگان شعر فارسی؛ کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه که به همت سید محمد تولیت فراهم آمده، دربردارنده‌ی گلچینی از ناب‌ترین غزل‌های پارسی‌ست. این گلچین خواندنی از اشعار شاعران نامداری چون سنایی غزنوی، عطار نیشابوری، حافظ شیرازی و هوشنگ ابتهاج برگزیده شده است.

درباره کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه

سید محمد تولیت متولد سال 1371 و زاده‌ی شهر تهران است. او که در مقطع دکترای رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی تحصیل می‌کند، در زمینه‌ی سرایش شعر و نقد ادبی فعالیت دارد. از میان آثار وی می‌توان به عناوین پیش رو اشاره کرد: «غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه» و «چشم‌لرزه‌ها».

در بخشی از کتاب غوغای غزل؛ از سنایی تا سایه می‌خوانیم