اگر با باتای، آثار، تفکرات و ایدههای او آشنایی زیادی ندارید و نگرانید در درک مطالب کتاب قهقههی شهریاری دچار مشکل شوید، باید بگوییم با وجود مقدمهی مفصلی که در ابتدای کتاب قرار گرفته، دیگر جای هیچگونه نگرانی در این مورد باقی نمیماند. برخی از مفاهیم کلیدی مطرحشده در مقالات نیز، در بخش مقدمه بهتفصیل تشریح شدهاند. این بخش که مترجمان کتاب عهدهدار نگارش آن بودهاند، حاوی برخی از انتقاداتی است که نسبت به تفکرات باتای مطرح شده. همچنین با توجه به مطالب کتاب، پاسخی نیز برای این انتقادات بیان شده است.
دانشجویان و اساتید یا علاقهمندانی که خواهان مطالعه در زمینهی موضوعات سیاسی هستند و قصد دارند آنها را از نقطهنظر فلسفه بررسی کنند، با مطالعهی کتاب قهقههی شهریاری نکتههای فراوانی را میآموزند. همچنین با نگرش یکی از بزرگترین فلاسفه و اندیشمندان معاصر در رابطه با حکومت، فاشیسم، نازیسم و… بیشتر آشنا میشوند. ایمان گنجی، پویا غلامی و محدثه زارع، مشترکاً برگردان این کتاب را به انجام رساندهاند و نشر چشمه نیز عهدهدار چاپ و انتشار آن شده است.
کتاب قهقههی شهریاری برای چه کسانی مناسب است؟
باتای در دورانی زندگی میکرد که رویکردهای فکری چون فاشیسم و استالینیسم پدید آمده بودند و در فضای سیاسی و اجتماعی آن دوران نفوذ میکردند. بدیهی است که این نویسنده هم نسبت به آنها بیتوجه نبوده و بخشی از آثار خود را به این دو جریان فکری اختصاص داده. البته هیچ موضوعی به اندازهی مسئلهی حاکمیت و شهریاری در مقالات این اثر اهمیت نداشته. شهریاری و حاکمیتی که باتای از آن سخن میگوید، ریشه در آثار و افکار نیچه، دورکهیم، موس، ساد و هوبرت دارد. نویسنده آمیزهای از اعتقادات این اندیشمندان را در مورد حاکمیت با باورهای خود ترکیب کرده و آن را اساس بخش عمدهای از مقالات و یادداشتهای خود قرار داده است. معنای ویژهای که او از شهریاری مد نظر دارد، لزوماً با قدرت نظامی همراه نیست اما گاه شهریاران ممکن است از قدرت نظامی نیز برخوردار باشند. با خواندن کتاب حاضر میتوانید به سایر ویژگیهایی که باتای برای یک شهریار در نظر داشته، پی ببرید. باتای از همین مفهوم شهریاری برای تبیین مراحل شکلگیری فاشیسم و نازیسم استفاده میکند. باایناوصاف، فهم و درک این مفهوم، شاه کلید درک مقالات این اثر و سایر آثار ژرژ باتای محسوب میشود.
کتاب قهقههی شهریاری کلکسیونی است خواندنی از مقالهها، یادداشتهای مطبوعاتی و مصاحبههای ژرژ باتای که بینش فلسفی وی را نسبت به مسائل اقتصادی نشان میدهند. مفهوم شهریاری از نظرگاه این متفکر، مشخصات آن و نقشی که در شکلگیری جریانهای نازیسم و فاشیسم داشته، محتوای اصلی این اثر فلسفی-سیاسی را تشکیل میدهند.
دربارهی کتاب قهقههی شهریاری
دانشجویان و پژوهشگران رشتهی علوم سیاسی و مخاطبان علاقهمند به مباحث این حوزه میتوانند با تهیهی کتاب قهقههی شهریاری به مجموعهای از مقالات خواندنی، در زمینهی موضوعات فلسفی-سیاسی دسترسی داشته باشند.
در بخشی از کتاب قهقههی شهریاری: مقالات ژرژ باتای درباره سیاست میخوانیم
مقدمه
بخش اول: ژرژ باتای: مقالات و قطعهها
پیش به سوی انقلاب واقعی
توطئهی مقدس
ضدحمله: دعوت به عمل
برنامهی اَسِفال
واپسین متن اَسِفال: یازده یورش
ساختارِ روانشناختی فاشیسم
دربارهی شهریاری
گفتوگوی مارگاریت دوراس با ژرژ باتای
بخش دوم: دربارهی باتای
شهریاریِ ناممکن: میان ارادهی قدرت
و ارادهی پیشآمد
هزینهگری غیرتولیدی و بنیان فضایی زمین
واژهنامه