جملات برگزیده کتاب مبانی فلسفی و اقتصادی سرمایه داری
- در جهانی با منابع کمیاب، اتلاف را باید غیراخلاقی شمرد. (ریچارد پاسنر)
- بازار اخلاق غیراقتصادی را بر نمیتابد و رقابت بهطور خودکار اخلاق کسبوکار را به چیزی زائد بدل میکند.
- در شرق نهادهای سرمایهداری نابود شدند، ولی در غرب سیاستهای سوسیالیستی نهادهای سرمایهداری را ضعیف کردند ولی آنها را از بین نبردند.
- «به رسمیت شناختن و تصدیق صریح صفر نبودن هزینههای قرارداد (برخلاف آنچه اغلب در تحلیلهای اقتصادی فرض گرفته میشود) و توجه به عوامل تعیینکننده این هزینهها گام نخست برای بررسی تنوع عظیم مناسبات مالکیت و قراردادی است که ما در دنیای واقعی مشاهده میکنیم». (کلاین، کرافورد و آلچیان)
در بخشی از کتاب مبانی فلسفی و اقتصادی سرمایهداری میخوانیم
فصل اول: نهادهای اساسی سرمایهداری و سوسیالیسم
فصل دوم: خاستگاههای سرمایهداری؛ مقالهای از منظر روششناسی
فصل سوم: مسئله تعریف و توضیح سرمایهداری
فصل چهارم: اخلاق سرمایهداری
فصل پنجم: قرارداد «تأسیسی» در سرمایهداری
فصل ششم: هایک و بیوکانن: اختلافها و اشتراکها
فصل هفتم: مصیبتِ در میانه ایستادن
فصل هشتم: همتصمیمی در غرب: نمونه آلمان
فصل نهم: سوئد در پایان راه میانه
منابع
منبع: https://www.ketabrah.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%81%D9%84%D8%B3%D9%81%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C/book/73473
او با بیان اینکه قیمتهای بازار مبنای عمل کنشگرهای اقتصاد است، میافزاید: درصورتیکه قیمتها بازتاب شرایط واقعی عرضه و تقاضا باشند، تصمیمهای تخصیص منابع به صورت عاقلانهتر گرفته میشود و امکان رسیدن به پاداش حاصل از انتخاب درست، بیشتر خواهد بود. به باور نویسنده، هنگامیکه بازار تعیینکنندهی نهایی تصمیمهای تخصیص شود، آنگاه توان و استعدادهای مدیریتی و نوآورانه میتواند به کار بیفتد و کارساز باشد. او در فصل سوم کتاب، مسئلهی تعریف و توضیح سرمایهداری را مطرح میکند و به توضیح کتاب «اخلاق پروتستان و روح سرمایهداری» نوشتهی ماکس وبر، جامعهشناس آلمانی میپردازد.
این کتاب به دانشجویان رشتههای علومانسانی و همچنین پژوهشگران حوزهی نظام سرمایهداری پیشنهاد میشود.
با اسوتزار پژویچ بیشتر آشنا شویم
ایده مشارکت کارکنان در مدیریت بنگاههای کسبوکار پیشینهای دراز در سنت آلمانی دارد. میتوان دید حتی در آغاز قرن 19هم اشارههایی به آن شده است. جنبش همتصمیمی مانند بسیاری از برنامههای اجتماعی دیگر نتیجه و پیامد برخی ایدههاست، ولی باز مانند همه آنها، در عمل تقلید نعلبهنعل ایدههای سازندهاش نیست. بااینحال، برای فهم چگونگی توسعه هم تصمیمی لازم است بهمرور مختصر بنیانهای فلسفی آن نیز بپردازیم.
اسوتزار پژویچ، در سال 1931 در شهر بلگراد کشور صربستان به دنیا آمد و سالها در دانشگاه A&M تگزاس در رشتههای حقوق و اقتصاد تدریس کرد. او تاکنون کتابها و مقالههای بسیاری دربارهی نظریهها و مدلهای اقتصادی نوشته و کتاب حاضر تنها اثر ترجمهشدهی او به زبان فارسی است.
نویسنده با اشاره به تهدید سرمایهداری از سوی بخش بزرگی از روشنفکرها و همچنین بوروکراتها، مدعی میشود که در میدان نظر، سوسیالیستها کاری جز شناسایی ایرادهای سرمایهداری نکردهاند؛ ایرادهایی که خود او آنها را در دو گزاره صورتبندی میکند: سیستم سرمایهداری از منظر اقتصادی کارایی کامل ندارد و توزیع درآمدها در آن نابرابر است.
سیستم سرمایهداری بر دو رکن مالکیت خصوصی و آزادی قرارداد استوار است. این دو نهاد مشوقهایی را فراهم میآورند که به رفتارهای خاص و پیشبینیپذیر میانجامند و الگوی رفتاری حاصل از این نهادهای بنیادینِ سرمایهداری با کارایی اقتصادی و آزادی فردی سازگار است. ویژگی بقای فرد در جامعه سرمایهداری جستجو و مذاکره برای مبادلههای داوطلبانه است، بر رفتارهای انسان اصل منفعت شخصی، مسئولیت شخصی و اراده شخصی (تعیین سرنوشت) حاکم است.
فردباوری روششناسانه هم اصطلاحی است که برای تعریف جایگاه فرد در جامعه آزاد به کار گرفته میشود. فردباوری روششناسانه به معنای رد سنت و اخلاق نیست. سنت و هنجارهای اخلاقی از آزمون زمان سربلند بیرون آمدهاند و ویژگی بقا را دارند. سنت برای بقای انسان همان نقش سرمایه برای اقتصاد را دارد. بااینحال، فردباوری روششناسانه به دنبال آزاد کردن انسان از انقیاد سنت و اخلاق است. فرد آزاد است که در جستجوی رجحانهای خود برخی هنجارهای اخلاقی را نادیده بگیرد، ولی باید هزینه و بار تصمیم خود را بر عهده گیرد.