گسترهی مطالب مربوط به روانشناسی مثبت بسیار وسیع و پردامنه است؛ تمرکز نویسنده در کتاب حاضر اما، بیش از همه معطوف به ارائهی دستورالعملهایی کلی در راستای تحقق سهگانهی پیش رو بوده است: سلامتی، شادکامی و بالندگی.
استفان جوزف در کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت، ضمن توضیح اصلیترین آموزههای مطرح در روانشناسی مثبتگرا، توصیههایی کاربردی را در اختیار شما نهاده که در صورت توجه به آنها و به کار بستنشان در زیست روزمرهی خویش، بهبودی چشمگیر را در کیفیت زندگی خود رقم خواهید زد.
درباره کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت
در روانشناسی (تکاملی)، سه نوع نظریه وجود دارند که تکامل انسان را توصیف میکنند. اولین نوع، نظریههای درونی یا ضروری هستند که – مانند گفتۀ ارسطو – تکامل را عمدتاً بهصورت نتیجۀ تأثیرات درونی توصیف میکنند. تأکید این نظریهها بر ماهیت درونی موجود زنده است و طبق آن، مکانیزمهای تغییر و تکامل در اجزای داخلی موجود زنده قرار دارد (نرمافزار/طرح برای رشد، نقشۀ ارثی و غیره). دومین نوع، نظریههایی هستند که به نمونۀ بیرونی مرتبطاند و تکامل را بهصورت نتیجۀ تأثیر عوامل محیطی خاص خارج از فرد یا موجود زنده میدانند. سومین نوع، نظریههای ساختارگرا هستند که جدای از بحث دربارۀ تأثیر ماهیت ذاتی یا عوامل محیطی بر تکامل، معتقدند در فرایند سازگاری انسان و تعامل او با جهان بیرون، ترکیبی از سازماندهیها و سازماندهیهای مجدد شکل گرفته است (گرین و پیل، 2002).
فهرست مطالب کتاب
در تداول عامه، دو اصطلاح «مثبتاندیشی» و «روانشناسی مثبت» عموماً به یک معنی به کار میروند. به واقع اما، میان این دو تفاوتهای بسیار است. به نحوی که حتی نمیتوان این دو رویکرد را با یکدیگر همخانواده دانست؛ تا چه رسد به اینکه آنها را یکسان یا نظیرِ هم انگاشت. مثبتاندیشی شاخهای شبهعلمی در روانشناسی است که اصول و آموزههای آن بیش از همه در کتابهای حوزهی خودسازی و ادبیات موفقیت نمود پیدا کرده است. در این قبیل از آثار، معمولاً با دستهای از توصیههای اگرچه کاربردی و بعضاً صحیح، اما کلیشهای و غالباً بیفایده طرفیم. روانشناسی مثبت، در مقابل، رویکردی تثبیتشده و رسمیتیافته در علم روانشناسی است که اغلب دستاوردهای نظریِ آن از دقت و اعتبار علمی برخوردارند. در کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت (Positive Psychology in Practice) بناست با این دستاوردهای نظری آشنا شوید.
– کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت راهنمایی کامل و درخشان است که به شما در به کار بردن اصول روانشناسی مثبت در زندگی روزمره یاری میرساند. (Martin E. P. Seligman, Ph.D and author of Authentic Happiness)
سخن مترجمان
فصل 1: روانشناسی مثبت کاربردی در ده سال
بخش اول: مبانی تاریخی و فلسفی
فصل 2: دیدگاههای تاریخی، فلسفی و معرفتشناختی
فصل 3: ارتباط بین روانشناسی انسانگرا و روانشناسی مثبت
فصل 4: وجوددرمانی و روانشناسی مثبت
فصل 5: مدل خاستگاه سلامتی
بخش دوم: ارزشها و انتخابها در یک زندگی خوب
فصل 6: علم ارزشها در فرهنگ مصرف
فصل 7: رابطۀ بین ارزشها و اهداف با بهزیستی
فصل 8: پارادوکس انتخاب
فصل 9: خودتنظیمی و خودتعیینکنندگی
فصل 10: نقشهای مکمل لذتگرایی و فضیلتگرایی در سعادت انسان
بخش سوم: روشهایی برای سلامتی و بهزیستی
فصل 11: شادی، شادکامی، سلامتی و بهزیستی
فصل 12: فعالیت بدنی بهعنوان یک مداخلۀ مثبت
فصل 13: نقش زمان در عملکرد بهینه
فصل 14: روانشناسی مثبت یک راهنمای خودآموز
فصل 15: روانشناسی مثبت و مربیگری زندگی
بخش چهارم: روشها و فرایند آموزش و یادگیری
فصل 16: روشهای مختلف تدریس در روانشناسی مثبت
فصل 17: تغییر شکل فضای کلاس درس بهسمت یادگیری مثبت ازطریق آموزش گفتوگومحور
فصل 18: آموزش بهزیستی و انعطافپذیری در مدارس ابتدایی و متوسطه
فصل 19: افزایش انگیزۀ نوجوانان
بخش پنجم: روانشناسی مثبت در کار
فصل 20: روانشناسی مثبت و روانشناسی سازمانی
فصل 21: مدیریت تحولگرا و افزایش بهزیستی
فصل 22: کاربرد رویکردها و مداخلههای مثبت در سازمان
فصل 23: روانشناسی مثبت، مربیگری و آموزش مدیران سازمان
بخش ششم: سلامت، بالینی، مشاوره و توانبخشی
فصل 24: روانشناسی سلامت و روانشناسی مثبت
فصل 25: کنار گذاشتن دیدگاه بیماری و ساختن یک دیدگاه از نقاط قوت در روانشناسی بالینی
فصل 26: رابطۀ بین روانشناسی مشاوره و روانشناسی مثبت
فصل 27: روانشناسی مثبت و روانشناسی توانبخشی
بخش هفتم: تمرینهای بالینی
فصل 28: کاربرد بالینی درمان بهزیستی بهعنوان یک مداخلۀ مثبت
فصل 29: استراتژیهایی برای افزایش امید
فصل 30: کاربردهای بالینی رشد پس از حادثه
فصل 31: ارزیابی مبتنیبر نقاط قوت
بخش هشتم: منابع داخلی و توسعۀ مثبت در سراسر طول عمر
فصل 32: هوش هیجانی بهعنوان یک نقطۀ قوت در روانشناسی مثبت
فصل 33: نقش قدردانی در روانشناسی مثبت
فصل 34: خردمندی و روانشناسی مثبت
فصل 35: سالمندی مثبت
بخش نهم: ساختن جامعه ازطریق یکپارچهسازی و بازسازی
فصل 36: منابع روانشناختی در کمک به معلولیت (ناتوانی) و مراقبت (پرستاری)
فصل 37: بازپروری و تغییر رفتار در مجرمان جنسی
فصل 38: تسهیل بخشش در بین افراد، گروهها و جوامع
فصل 39: رابطۀ بین روانشناسی مثبت و خدمات اجتماعی در تئوری و عمل
فصل 40: ایجاد سیستمهای خدماتی بهبودمحور ازطریق روانشناسی مثبت
بخش دهم: سیاست، انعطافپذیری و برنامهریزی اجتماعی
فصل 41: تعادل بین فردگرایی و جمعگرایی
فصل 42: شادی بهعنوان یک اولویت
فصل 43: روانشناسی مثبت، روانشناسی اجتماعی مثبت و برنامهریزی اجتماعی مثبت
فصل 44: انعطافپذیری و روانشناسی مثبت
بخش یازدهم: راهنمای عملی برای تمرین روانشناسی مثبت
فصل 45: تأثیر رابطۀ جسم و روان بر بهزیستی و سلامت
فصل 46: نقش مهم ویژگیهای منفی در روانشناسی مثبت
فصل 47: روانشناسی مثبت حال و آینده
منبع: https://www.ketabrah.ir/%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%86%D8%B8%D8%B1%DB%8C-%D9%88-%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C-%D8%B9%D9%85%D9%84%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%85%D8%AB%D8%A8%D8%AA/book/68438
استفان جوزف در اثر نامبرده که به زعم بسیاری، یکی از بهترین آثار برای آشنایی مقدماتی با اصول روانشناسی مثبت (یا روانشناسی مثبتگرا) است، ضمن ارائهی شرحی مبسوط و دقیق از ماهیت روانشناسی مثبت و توضیحِ تفاوتهای نظری آن با سایر رویکردهای مطرح در علم روانشناسی، توصیههایی بس مفید و کاربردی در راستای استفاده از تئوریهای برآمده از روانشناسی مثبتگرا را نیز با ما در میان نهاده است.
– روانشناسی اگزیستانسیالِ انسانگرا، بیشک از روانشناسی مثبت که همچون همتباری برای اوست، استقبال خواهد نمود. (Thomas Greening, Editor, Journal of Humanistic Psychology)
معرفی کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت
کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت، با عنوان فرعی «تشویق انسانها به بالندگی در کار، سلامت، آموزش و زندگی روزمره»، مشترکاً به قلم حسین زارع و نیلا علمیمنش به زبان فارسی ترجمه شده و از سوی انتشارات نسل نواندیش در دسترس مخاطبینِ علاقهمند قرار گرفته است.
نکوداشتهای کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت
استفان جوزف (Stephen Joseph) به سال 1921 دیده به جهان گشود و در سال 1967 چشم بر دنیا فرو بست. عمدهی تحقیقات و فعالیتهای آکادمیک این روانشناس اهل بریتانیا معطوف به درک سازوکارهای دفاعی روان انسان در برابر حوادث تروماتیک میشد. گفتنی است که جوزف یکی از پزشکان ارشد انجمن روانشناسی انگلیس بود، و سالیان سال در کسوت استاد در دانشگاهها نیز فعالیت داشت. از میان آثار استفان جوزف میتوان به سه کتابِ «مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت»، «آنچه ما را نمیکشد» و «درک استرس پس از سانحه» اشاره نمود.
در بخشی از کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت میخوانیم
از طرف دیگر، احساس لذت به احساسات خوبی مربوط است که افراد زمانیکه محدودیتهای تمایل به ثبات را کنار میزنند، تجربه میکنند؛ یا وقتی یک اجرای هنرمندانه در یک رویداد ورزشی، یک کار نیک، یا یک گفتوگوی هیجانانگیز کاری انجام میدهند که آنها را فراتر از آنچه بودند، میبرد. لذت بهجای احساس رضایت، آن چیزی است که باعث رشد شخصی و شادمانی بلندمدت میشود (صفحه 12).
– منبعی مهم و ضروری برای درک و فهم آموزههای روانشناسی مثبت. (Amazon)
کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت مناسب چه کسانی است؟
روانشناسی مثبت مسلماً از مدل ارسطو دربارۀ ماهیت انسان الهام میگیرد: رشد کردن، بهبود وضعیت و عملکرد بهینه، یک مفهوم اساسی و اصلی برای روانشناسی مثبت به شمار میرود. روانشناسی مثبت همچنین بهشدت بر مفهوم تکرار و عمل تأکید میکند. همانطور که سلیگمن و سیگزنتیمهالی (2000)، از این دیدگاه ارسطو دربارۀ لذت و عمل استفاده میکنند:
بر مبنای آنچه در کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت بیان شده، اصلیترین خصیصه و عامل تمایز روانشناسی مثبتگرا از سایر رویکردهای روانشناختی، خصلتِ معطوف به زندگیِ آن است. به این معنی که در روانشناسی مثبت، تنها به مسئلهی ناهنجاریهای روانی و شیوههای درمان بالینی این ناهنجاریها پرداخته نمیشود، بلکه به طور کلی، مسئلهی بهروزی و کارآمدی در تمام عرصههای زندگی مورد توجه قرار میگیرد.
علاقهمندان به مباحث تخصصی رشتهی روانشناسی مخاطبین اصلی کتاب مبانی نظری و راهنمای عملی روانشناسی مثبت از استفان جوزف هستند. اگرچه مطالب این کتاب به نحوی است که عموم مخاطبین نیز میتوانند از آن در راستای ارتقای کیفیت زندگی خود بهره بگیرند.
با استفان جوزف بیشتر آشنا شویم