اگر از علاقهمندان فلسفهی دینی و خواهان مطالعه در زمینهی دین و فلسفه هستید، لازم است دستکم یک بار مطالعهی کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟ را تجربه کنید.
در بخشی از کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟: تقریری از اندیشه چارلز تیلور میخوانیم
مطالعهی کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟ میتواند تأثیرات عمدهای بر رهبری کلیساهای فعلی داشته باشد. همینطور میتواند بر کیفیت ارتباطات و موعظهی اهالی کلیسا مؤثر باشد. مطالعهی آن را بهشدت به شما توصیه میکنم. (تیم کلر، کلیسای پروتستان رستگار، نیویورک)
جیمز کی. ای. اسمیت در کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟ از تهدیدات سکولاریسم نسبت به دین و دینگرایی سخن به میان آورده و راهکارهایی را برای حفظ اعتقادات و باورهای دینی، حتی در جامعهای مدرن و سکولار، به خوانندگان ارائه میکند. این کتاب دینی-فلسفی به مخاطبان خود میآموزد در عین دینداری، ارتباطی سالم با فرهنگ سکولار برقرار کنند.
دربارهی کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟
جیمز کی. ای. اسمیت، با بیانی ساده، راهنماییهای ارزشمندی را همراه با عشق خالصش به ادبیات و نگرانیاش از آیندهی کلیسا، در اختیار مخاطبان قرار میدهد. او زیرکانه همکیشان خود را از «افسونزدایی» مدرنیته بر حذر میدارد. همینطور نشان میدهد که ایمان مسیحی میتواند بسیار گستردهتر از تصورات ما باشد. (هانس بورزما، کالج ریجنت)
کتاب حاضر در حقیقت تقریری خلاصهشده از کتاب دیگری است که «عصر سکولار» نام دارد و به قلم چارلز تیلور نگاشته شده. از آنجایی که این کتاب حجم بالایی از مطالب را در خود جای داده و ممکن است خواندن تمامی آن از حوصلهی مخاطبان خارج باشد، میتوان به جای آن، اثر موجز اسمیت را مطالعه کرد. کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟ را میتوانیم راهنمایی فلسفی برای کسانی بدانیم که میخواهند همزمان با زندگی در جهانِ زیر سیطرهی سکولاریسم، باورها و اعتقادات دینی خود را حفظ کنند. نویسنده به چنین خوانندگانی آموزش میدهد که چگونه خود را با شرایط فعلی وفق دهند، بدون آنکه از ایمانشان نسبت به خداوند کاسته شود. البته مقصود مؤلف کتاب از دین، مسیحیت بوده اما از آنجایی که بسیاری از توصیهها یا استدلالهای کتاب عمومیت داشته و برای معتقدان دین اسلام نیز کاربرد دارند، مخاطبان مسلمان نیز از مطالعهی آن بهرهی بسیاری خواهند برد. از سوی دیگر همان افکار سکولاری که جامعهی غربی گرفتارش شده، جهان اسلام را نیز تحت تأثیر خود قرار داده. بنابراین، همان مشکلاتی که سکولاریسم برای پیروان مسیحیت پدید آورده، برای معتقدان اسلام نیز به وجود آمده. با توجه به این نکته، مطالعهی این اثر برای مخاطبان فارسیزبان و معتقد به دین اسلام نیز مفید خواهد بود.
از میان مباحث متعددی که جیمز کی. ای. اسمیت در کتاب چگونه سکولار (ن)باشیم؟ بیان کرده، میتوان به این موارد اشاره کرد: چگونگی گسترش بیاعتقادی در جهان مدرن، بهترین روش برای زیستن در عصر سکولار، حفظ ایمان خود زیر تسلط سکولاریسم، تأثیر دفاعیهپردازی در تحلیل بردن مسیحیت و… .
اینجا میبینید که یکجور محافظهکاریِ سنتگرا، یا حتی نوعی نوستالژی، را نسخه میکنند که تأکید دارد «عمیقترین منابعِ فرهنگ اروپایی از مسیحیت نشئت گرفته بودند» و سوبژکتیویسمِ بیقیدِ مدرنیته را به باد شماتت میگیرند. چنین مواجههای با «خصومت لاینقطع نسبت به لیبرالیسم و نسبت به ‘بت’ دمکراسی» همراه است. شاید این اندیشه به یکجور جنگ صلیبی برای احیای امپراتوری مقدس روم (جنبش کنش فرانسوی؟) منتهی شود اما اقلاً مستلزم پایبندی به این انگاره است که «برای نَفْسِ نظم وجودِ مسیحیت ضرورت داشت». تیلور اذعان دارد که کلِ این بسته «بسیار اغواکننده» است اما درعینحال آن را «بسیار دردسرآفرین» میداند.